OK Homey, you’re fired

Well..OK, let’s just wait and see if you can evolve to a mature product in the next couple of months… you’re still beta, so who knows what’ll happen in the near future. I’m one of the backers of the Kickstarter Homey project – I already knew about it before it appeared on KS because there already were rumors about Homey on Tweakersย before the Homey KS started. In the past I tried several other solutions to get speechย going in my Home Automation but never really found a really good and reliable solution; maybe Homey then? So I decided to go for the GEEK Edition: “You will receive Homey, plus two wireless transceivers, enough jumper cables to hook it up and early access to the SDK including sample code for your Arduino projects!

 

Does it blend?

Does it blend? It sure looks cool with its rotating LED

 

ETA was May 2015 but I’m used to that on KS – either the projects don’t deliver at all (Plugaway, Zano) or much too late. And I don’t really mind the ETA actually, as long as the product meets the expectations. Expectations that were brought to life by the “รผber-cool” video’s provided on KS. But can the end product live up to those expectations? Here’s my verdict at this stage of the product.

The Homey arrived on February 10th. I was too busy with other projects so I couldn’t spend much time on the Homey, but I just couldn’t resist doing the initial setup. So I did and half-way (the 2nd trial to finish the setup) I came to the conclusion that Google Chrome was mandatory to successfully finish the initial setup. Hmm, someone could have told me so. Not much happened since then besides some late-night experiments with different languages, voices and such. Cause my primary objective is not to use Homey as my Home Automation system – I already have one ๐Ÿ˜‰ Homey is too limited as a replacement; I’ve got too much ‘exotic’ hardware, a great rules/scene engine and don’t really want to rewrite my whole system to become a bunch of Homey Apps. I’m satisfied with my system as it is right now. Completely NodeJS based, running hassle-free for more than 2 years now.

All I want is a superb Speech Recognition system that I can embed in my own system. That’s all. Let’s examine some of the results of speech recognition.

After the Homey arrived, the first question I asked myself was: how do I get the speech recognition results from Homey to my HA system? First thing I did was looking for a Homey App that I could use in some way – the HTTP request flow charts App by Erik van Dongen looked interesting so I installed it and made my first flow which used Erik’s App to PUT the recognized text to some server and repeat what was recognized through the Homey speaker:

Homey Flow

A tiny NodeJS app was enough to display what was PUT : the JSON contains what was recognized and [..] contains the actual text spoken)

>node homeyspeech.js
14:26:45 > {"tekst":"radio aan"}
14:26:56 > {"tekst":"radio huis"} [radio uit]
14:27:24 > {"tekst":"tv aan"}
14:28:04 > {"tekst":"wat is het weer"}
14:28:27 > {"tekst":"hallo"}
14:28:51 > {"tekst":"nederland en aan"} [nederland 1]
14:29:03 > {"tekst":"de lampen aan"} [doe de lampen aan]
14:29:15 > {"tekst":"no"}
14:29:28 > {"tekst":"lampen aan"}
14:30:25 > {"tekst":"lampjes uit"}
14:30:41 > {"tekst":"alarmcentrale aan"}
14:30:55 > {"tekst":"alarmcentrale uit"}
14:31:07 > {"tekst":"alarmcentrale bosch"} [alarmcentrale home]
14:31:29 > {"tekst":"waarom luister je niet"}
14:31:45 > {"tekst":"het wordt niks zo"}
14:32:02 > {"tekst":"doe je oortjes is goed om te"} [doe je oortjes eens goed open]
14:41:05 > {"tekst":"hoe gaat het met je"}
<switched Homey language to English>
14:46:49 > {"tekst":"lol"} (my son taking a peek over my shoulder, laughing)
14:48:28 > {"tekst":"whats the time"}
14:49:00 > {"tekst":"whats the weather"}
14:49:32 > {"tekst":"no"}
14:50:11 > {"tekst":"how are you"}

Sorry, this is mostly Dutch (of course), which is still in Beta (as it seems, reading the Athom forum).

Good? Bad? I don’t know yet. Homey seems rather sensitive to background noise, a small pause between “OK” and what you named your Homey (here it’s named Ultron right now) can help a lot, Dutch language seems to be harder than English (what the … ???) and after placing the Homey in the living room, near a TV (with its speakers off, sound is provided by a surround system) the results got worse…

More later…

Bookmark the permalink.

18 Responses to OK Homey, you’re fired

 1. Dombo71 says:

  mmm
  De spraakbesturing is wat ik mis in mijn systeem…
  Maar Jasper zou ook zo ongeveer moeten werken.
  Is NL wel NL of echt Engels/vertaald..?

  Ik ben benieuwd of jij de homey gaat inzetten in jouw bizarre geautomatiseerde huis..

  • Robert Hekkers says:

   De intonatie is af en toe een beetje ‘plat’, maar verder is Ruben (NL, male) wel te pruimen; om e.o.a. reden vind ik Lotte (NL, female) toch van mindere kwaliteit. Of ik heb haar net de verkeerde dingen laten zeggen ๐Ÿ˜‰ Verder is het niet meer of minder dan je van TTS mag verwachten..

   • Dombo71 says:

    TTS had je toch al werkend. net als zoveel meer andere mooie dingen..
    Wat is de echte meerwaarde van Homey..
    Of anders gezegd waarom heb jij hem juist gekocht, je bent de master of Domotica? [ toch.. ๐Ÿ™‚ ]

    • Robert Hekkers says:

     De verpakking heeft meegespeeld. Diverse experimenten zagen er lelijk uit en omdat het in de woonkamer moet komen zijn de eisen nog strenger. Grote microfoons, speakers, (via AV receiver wil ik niet), etc.

     En ik vind het ook gewoon hartstikke leuk om nieuwe dingen uit te testen ๐Ÿ˜‰

    • Robert Hekkers says:

     PS Master of Domotica, waar heb ik die titel aan verdiend? Ik probeer regelmatig een verhaaltje te schrijven waar andere ‘masters’ dat niet of minder doen, zo moet je het maar zien ๐Ÿ˜‰

  • Robert Hekkers says:

   Waar ik het voor ga gebruiken, tja … goeie. Ten eerste ligt dat helemaal aan hoe goed Homey uiteindelijk functioneert.
   Het aansturen van scenes/scenario’s lijkt me handig, opvragen van informatie… de ideeรซn komen vanzelf wel als het werkt ๐Ÿ˜‰

 2. Arjan says:

  Hoi Robert, zelf gebruik ik al geruime tijd meerdere Amazon Echo’s in mijn huis. Als Engels geen bezwaar is, is dat naar mijn mening het beste product om je huis bedienmaar te maken middels spraak. De spraakherkenning is erg goed, en snel.

  De Amazon Echo kan op meerdere manieren met je bestaande systeem gekoppeld worden, bijvoorbeeld met een web service met als eindpunt je eigen server.

  • Robert Hekkers says:

   Die zag ik een paar maanden geleden ook voorbij komen ja! Dus als dit niks wordt, dan ga ik die ook zeker proberen.

 3. Bas van den Bosch says:

  Mijn ervaring is juist dat Nederlands nu beter werkt dan Engels (FW 0.8.29)

 4. Dombo71 says:

  Rob….

  Is de homey er nog?

  • Robert Hekkers says:

   Jazekers… Hij staat nog steeds op dezelfde plek zijn LED kunstje te doen en begint soms ook uit zichzelf te praten (altijd tijdens de reclame blokken, hoe zou dat nou komen?), maar er iets mee doen is er nog niet van gekomen. Ik ben nl. onlangs mijn eigen toko begonnen en daar gaat redelijk wat tijd in zitten kan ik je vertellen. Ooit wordt het wel weer rustiger… ๐Ÿ˜‰

 5. Esther says:

  Ik lach me dood hahaha ๐Ÿ˜‚

 6. Dombo71 says:

  mmm

  Dus niet echt een super aanwinst???

  En tsja..
  Zeker iets in domotica???

 7. Robert Hekkers says:

  Dat kan ik niet zeggen, daarvoor heb ik er te weinig mee kunnen doen. Misschien wordt het nog veel beter dan wat ik heb ervaren.

  Waar ik wel moeite mee heb is dat de werkelijke performance (de voice interactie met de Homey) vergeleken met bv. de Kickstarter demo video bedroevend te noemen is. Daar is de backer een lapje voorgehouden.

  En idd, domotica gerelateerd ๐Ÿ˜‰

 8. Saties says:

  Interessant. Je bent inderdaad master van de Domotica omdat je al exotische hardware experimenten deelt op je blog. Ik vind het verbazend waar je de tijd vind om al die experimenten uit te voeren. Ik heb tijdje 2 maandjes KNX en de KNX tool telefonisch gesupport. De KNX wereld vindt de draadloze verbindingen onbetrouwbaar voor professioneel gebruik.

 9. Erik van Dongen says:

  Ik kom er nu pas achter dat mijn HTTP appje in je review voorkomt. Leuk! Ik gebruik hem ook om eenvoudig te connecten met mijn bestaande stabiele domotica systeem.

  Wellicht ben je inmiddels ook bekend met /manager/speech-output/ waar de resultaten van de spraakherkenning direct terug te vinden zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *