Plugwise energie systeem verzamelt uw verbruikgegevens

Plugwise houdt zich bezig met ontwerpen, ontwikkelen en produceren van energie management systemen.

Plugwise heeft een plug ontwikkeld die tussen het stopcontact en de stekker van een elektrisch apparaat kan worden gezet. Die plug kan daardoor het energieverbruik van dat apparaat meten en stuurt deze meetgegevens draadloos door naar een PC. Software op die PC geeft de gebruiker inzicht in het energieverbruik en kosten van individuele apparaten of geaggregeerd. Prachtig!

Tot zover het mooie verhaal. Maar er zijn dingen gaande met dit energie management systeem van de eeuw, die maar weinig mensen kennen maar waarvan zij zich wel bewust moeten zijn alvorens men overgaat tot aankoop.

Onderzoek heeft uitgewezen dat alle verbruiksgegevens die door de Plugwise software wordt vergaard, ook over het Internet naar een centrale server wordt gestuurd. Tot op het meest gedetailleerde niveau! Deze server heet portal.plugwise.com… Op deze server wordt een database gevuld met gegevens over wanneer en hoe lang de verlichting brandt, wanneer de wasmachine in gebruik is en hoe vaak de vaatwasser wordt gebruikt en wat dit voor energie verbruik tot gevolg heeft.

Dat u als consument hieraan niet wilt meewerken omdat dit nooit duidelijk aan u kenbaar is gemaakt, is voor Plugwise geen onderwerp van discussie. En bent u in staat om bijvoorbeeld met een firewall dit ongewenst lekken van naar uw mening privacy-gevoelige informatie te voorkomen? Jammer, daarmee verspeelt u bepaalde rechten die plotseling alleen zijn voorbehouden aan consumenten die er geen bezwaar tegen hebben dat hun hele energie-huishouding daarmee al praktisch op straat ligt.

Is het normaal dat er zo wordt omgegaan met privacy van de consument? Zijn wij als consument dan nergens meer veilig voor? Moeten wij het maar accepteren dat onder onze neus heel ons hebben en houwen wordt weggesluisd naar wie-weet-waar? Is dit de nieuwe moraal van het bedrijfsleven, waarbij er handig wordt ingespeeld op het gegeven dat als gevolg van technologische ontwikkelingen tegenwoordig alles aan elkaar verbonden is?

Laat de consument goed geïnformeerd besluiten over aanschaf van het Plugwise systeem. Daarbij mag kennis over het wegsluizen van verbruiksgegevens niet ontbreken!

Tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to Plugwise energie systeem verzamelt uw verbruikgegevens

 1. Verkenner says:

  Het feit dat de firma Plugwise achter de rug om data van Klanten verzamelt is verwerpelijk.
  Het is nog meer verwerpelijk dat het ‘grabben’ van die data niet uitgezet kan worden. Maar het meest ergelijke is dat Plugwise niet aangeeft dat Plugwise een ernstige fout heeft gemaakt en er alles aan zal doen om dit te herstellen. Plugwise staat nu nog in de ontkenningsfase, dat is een beetje onhandig.
  Ik koop geen Plugwise meer.

  Vriendelijke groet, Verkenner

 2. SNG says:

  Dacht om een paar plugwise modules te bestellen voor mijn systeem maar na dit gelezen te hebben wil ik absoluut geen plugwise in mijn huis. Als eerste draai ik op mijn HA computer geen internet (gebruik een zelfgemaakte interface voor bediening per internet) dus deze shit werkt dus niet… en vind ik dat plugwise ernstig inbreuk maakt op de privacy van gebruikers en is volgens mij strafbaar bij de Nederlandse en Europese wetgeving… je mag simpel geen informatie van derden opslaan zonder vooraf schriftelijke toestemming van de desbetreffende persoon…

  wat is goed alternatief voor plugwise?

  • admin says:

   Hi SNG,

   Je hebtgroot gelijk dat je alternatieven onderzoekt. Ik heb ooit op domoticaforum.eu over een DIY alternatief gelezen, maar kan het niet zo snel meer terugvinden. Voor mensen die waarde hechten aan hun privacy is Plugwise inderdaad geen geschikt product.

   Groeten,
   Robert.

 3. SNG says:

  ben wel geinteresseerd in die DIY versie…. zal eens zoeken… als eerst vind ik ze gewoon te duur om elke apparaat te voorzien van een plug en zijn ze alleen leverbaar met de Nederlandse plug… (zover ik het weet)

 4. SNG says:

  is hetzelfde met de installatie van de software… je hebt internet nodig om het te installeren maar wordt NIET vermeld op de website… ben benieuwd wat ze nog meer geheim voor ons houden…

  privacy wordt niet beschermd want in de Terms staat er heel duidelijk dat ze het recht behouden om alle informatie dat naar hen toe wordt verzonden commercieel te verkopen aan derden of openbaar te maken… aangezien je gebruikersgegevens ook wordt verzonden van je computer kunnen je persoonlijke informatie dus morgen zo op straat liggen… leuk voor inbrekers, ” ha die knakker heeft een laptop en een LCD TV.. en hij is nooit thuis om 3 uur….” Voordat je het weet is je hele huis leeg gehaald….

  ik vertrouw ze niet meer, nu is het geheim doorspelen van persoonlijke gegevens en nu weer dat je internet nodig hebt om de software te kunnen installeren… wie weet hebben ze wel een bug ingeprogrammeerd dat op 1 Juli je systeem lam legt totdat je een service fee hebt betaald… of hebben ze een backdoor in het systeem geprogrammeerd om je porno te stelen… 😉

 5. admin says:

  Hi SNG, goed om weer eens te lezen dat ik niet de enige ben die het niet eens is met de handelswijze van Plugwise. Ik moet er niet aan denken dat deze manier van omgaan met persoonlijke gegevens gemeengoed wordt! Anders ga ik dus echt wel in een hutje op de hei zitten… 🙂

 6. Pingback: Plugwise registreert verbruik klanten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *